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Recently, we have been asked whether appliances utilizing different fuels may be vented into a single

common chimney. The following are the applicable code clauses.

Clauses 5.1.2, 5.1.3, 5.1.4, 5.2.5.10 and 5.2.5.11 of the CSA B139-09 Installation Code for Oil-
Burning Appliances state;

5.1.2

Gas-fired appliances may be connected to the same venting system that serves an appliance fired by fuel oil (see Clause

5.2.5.10).

5.1.3

Except as permitted by Clause 5.1.4, an oil-burning appliance shall not be connected to a venting system that serves an

appliance fired by solid fuel (see Clause 5.2.5.10).

5.1.4

Only a solid-fuel-fired appliance (e.g., an add-on boiler or furnace or a combination appliance) that is certified for use in

conjunction with a certified oil-burning appliance may be connected to the same vent system as the certified oil-burning

appliance or appliances. A certified multi-fuel appliance may be vented through a single vent system.

5.2.5.10

W hen two or more appliances are connected to the same vent,

(a) the appliances shall be oil- or gas-fired or designed and certified for use in conjunction with oil-fired equipment;

(b) the appliances shall be located on the same storey;

(c) the vent outlet pressure of each appliance shall be negative;

(d) each appliance shall be equipped with an individual draft control, unless otherwise certified, so as to maintain the     

                over-fire pressure (draft) specified by the appliance manufacturer;

(e) the vent connectors of the appliances shall be connected directly to a common vent connector of adequate cross-    

                sectional area and as close to the chimney as practicable or directly to the chimney vent with the vent connector         

                from the smallest appliance on top. A solid-fuel-fired appliance shall be connected below (upstream of) any oil-fired    

                appliance connection;

(f) the chimney vent shall be capable of venting the flue gas by natural draft when all appliances are firing at the same  

                 time, or a mechanical flue-gas exhauster shall be used; and

(g) notwithstanding Item (e), an oil-fired appliance may be connected to a common vent serving two or more oil-only-    

                  fired appliances, in excess of the chimney vent capacity, provided that the appliances are equipped with a means to 

                  ensure that only the number of appliances the chimney is capable of venting (as determined in accordance with       

             Clause 5.2.2.4) shall operate simultaneously at any time.

Note: When the vents of two or more appliances are connected to a single chimney vent via a common vent or manifold,

wye (“Y”) connections offer less resistance to flue-gas flow than tee (“T”) connections.



5.2.5.11

W hen a chimney flue serving a liquid-fuelled appliance also serves a gas-fuelled appliance, the gas-fuelled

appliance vent connector shall be

(a) through a separate flue opening above the flue pipe connected to the liquid-fuelled appliance; or

(b) connected into a shop-fabricated branch fitting that is located

(i) in a dwelling unit not more than 750 mm (30 in) from the flue entrance; and

(ii) in other than a dwelling unit, as close as practicable to the chimney.

 Clauses 8.12.3, 8.12.4, 8.12.5 and 8.12.6 of the CSA B149.1 Natural Gas and Propane
Installation Code state;

8.12.3 An appliance installed in a dwelling unit shall not be connected to a flue serving
(a) a solid-fuelled appliance; or
(b) a solid-fuelled fireplace unless the opening from the fireplace to the flue is permanently closed. 

8.12.4 When a chimney flue serving an appliance that burns a liquid fuel also serves a gas-fuelled appliance, the       
gas-fuelled appliance vent connector shall be
(a) through a separate flue opening above the flue pipe connection from the liquid-fuelled appliance; or
(b) connected into a shop-fabricated branch fitting that is located
            (i) in a dwelling unit, not more than 30 in   (750 mm) from the flue entrance; and
            (ii) in other than a dwelling unit, as close as practicable to the chimney.

8.12.5  When two or more openings are provided into one chimney flue, they shall be at different levels. 

RULING: OIL :  (a) May be connected with a gas-fired appliance
 (b) May be connected with a solid-fuel-burning appliance which is               
       certified for use in conjunction with a certified oil-burning appliance

GAS (Propane/Natural gas) : (a) May be connected with an oil-fired appliance
(b) May NOT be connected with a solid-fuel-fired              
 appliance of any type.

SOLID FUEL : (a) May be connected with an oil-fired appliance, but ONLY if it  is       
                                            certified for use in conjunction with a certified oil-burning                
                                            appliance

       (b) May NOT  be connected with a gas-fired appliance of any type.

 NOTE: The National Building Code requires that all appliances entering a chimney  be          
                located on one level and enter the chimney on that level.

Dale C. Stewart
Chief Inspector, Fuel Safety
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