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Recently, we have been asked what is an acceptable means of evaluating an existing non-standard
chimney or stack for a natural gas conversion project. We have also been asked if any of these
existing chimneys will be “grandfathered in”.

Clause 8.12.2 of the CSA B149.1 Natural Gas and Propane Installation Code states;

8.12.2 A masonry, concrete, or metal chimney shall be built and installed in accordance with the local
building code or, in the absence of such, in accordance with the National Building Code of Canada.

Section 6.3 of the National Building Code of Canada states the following;

6.3.1.2 Masonry or Concrete Chimneys
1) Rectangular masonry or concrete chimneys not more than 12 m in height shall conform to Part 9 if
they serve

a) Appliances with a combined total rated heat output of 120kw (409,457 btu/h) or less, or
b) fireplaces

2) Masonary or concrete chimneys other than those described in Sentence (1) shall be designed and
installed in conformance with the appropriate requirements in NFPA 211, Chimneys,
Fireplaces, Vents and Solid Fuel-Burning Appliances

6.3.1.3 Metal Smoke Stacks
1) Single wall metal smoke stacks shall be designed and installed in conformance with NFPA 211,
Chimneys, Fireplaces, Vents and Solid Fuel-Burning Appliances

POLICY: In future, if you have a non-standard chimney or stack, and desire to use an existing
non-standard masonry or concrete chimney, to which you do not want to add a certified
stainless liner, or if you desire to use an existing metal smoke stack, your application
must be accompanied by a stamped engineer’s letter stating that the specific existing
chimney has been inspected and meets the full requirements of the National Building
Code of Canada as stated above.

Standard chimneys (code compliant) will be deemed acceptable if they are properly
lined (Continuous, undamaged clay-tile or certified stainless liner) and are properly
sized for the load. The installer must do a thorough inspection of the chimney.

NOTE: This procedure does not apply to an existing Certified Factory-built Chimney .
This chimney must bear recognized certification labels stating that it certified
for it’s intended purpose.

Type “B” Gas Vent is not acceptable for venting converted appliances
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